AI till lunch

Kunskapsdelning är en viktig del i Bouvets kultur. Den senaste kompetenslunchen handlade om AI och var ett av de mest välbesökta kunskapsdelningstillfällen som vi har haft på länge.

Publicerad:

3 apr 2023

Intresset för AI är stort och möjligheterna oändliga. Bouvets avdelningsledare Jesper Gradin och vår specialist inom Data Science, Natallia Lundqvist, vägledde oss pedagogiskt genom hur ChatGPT fungerar och hur AI-modellen tränas i tre olika steg. Utan att komma in på avancerad matte (som är Natallias specialområde) berättade hon att träningen sker genom att automatiskt mata och behandla enorma mängder data men också med hjälp av mänsklig feedback gällande rimlighet i svaret. Ungefär 1,5 år tar det att träna en AI-modell på det sättet som gjordes med ChatGPT.

- När tjänsten väl är ute i bruk så använder den alla oss användare och våra frågor och vår input för att ta in mer data till nästa modell. Men Google tränar sin modell på ett annat sätt, kanske lite mer energismart, berättar Natallia.

Är tjänsten intelligent?

Skulle du säga att ChatGPT är intelligent? Frågar en av mötesdeltagarna. Det är en nästan filosofisk fråga tycker Natallia.
- Modellen bygger ju på fakta så på det sättet kan man väl kalla den intelligent. Den kan resonera, lösa problem, associera, förstå idéer och språk och komplicerade orsakssammanhang, men den kan inte tänka abstrakt eller planera på samma sätt som våra mänskliga hjärnor kan. Jag skulle hellre kalla dessa AI-verktyg arbetsbesparande
 säger Natallia. De är bra medhjälpare i våra dagliga sysslor som till exempel att skriva texter eller programmera.

Ayne Assegahegne Beyene är senior systemutvecklare/Data Engineer med stort intresse för AI. Under kompetenslunchen visade hon hur man via en API-nyckel från OpenAI (företaget som står bakom ChatGPT)  kan använda befintliga modeller. Hon visade också hur man kan skapa egna modeller genom att tweaka den befintliga modellen med nyare data. ChatGPT tränades på data från 2021 och kan inte svara på frågor om det som hänt efter det.

Det dök upp många nyfikna frågor från engagerade Bouvet-medarbetare till Natallia och Ayne: Varför tränar den på data från internet när mycket av det som finns på nätet är skräp? Varför tränar man inte på kvalitetssäkrad data? Vad gäller upphovsrättsmässigt för ChatGPT och andra AI-verktyg?

Den diskussionen fortsatte senare under eftermiddagen i vår OpenSession-workshop om AI. Och får vi gissa att diskussionerna kring denna omvälvande förändring vi är mitt uppe i kommer att både diskuteras och upplevas av oss alla från och med nu. Runt hörnet väntar kommande versioner av ChatGPT som kan tolka bild och ljud. Och det går redan nu att bygga in ChatGPT som en integrerad tjänst i olika program.

Spännande tider väntar. Det är otroligt inspirerande att ha Data Science-proffs på Bouvet som vägleder både oss och våra kunder framåt!

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna.

Jesper Gradin
Avdelningsledare Systemutveckling