Dennis Olsson har precis avslutat både sin yrkeshögskoleutbildning till Java-utvecklare och sin praktik på Bouvet. Vad har han lärt sig? Hur ser han på framtiden? Vad är hans tips till nästa praktikant och till oss på Bouvet?
- Det är både kul och lärorikt att ha praktikanter på Bouvet. Det känns fint att kunna erbjuda unga talanger en introduktion till yrkeslivet som systemutvecklare. Som bonus får vi själva en inblick i både dagens utbildning och hur unga programmerare ser på möjligheterna med framtidens digitalisering, säger Jesper Gradin, avdelningsledare på Bouvet.
Vår senaste praktikant inom systemutveckling heter Dennis Olsson. Han har gått en två-årig yrkeshögskoleutbildning till Java-utvecklare på IT-högskolan i Stockholm. Utbildningen avslutas med 6 månaders praktik, den har Dennis gjort hos oss. Vad har du jobbat med under din praktiktid?
- Mitt uppdrag har varit att skapa en bakomliggande lösning för att sedan kunna visa upp Bouvets konsulter på ett nytt sätt. Jag har hämtat rådata från systemet där alla CV:s ligger, konverterat från Json till Java, sparat i en Mongo-databas och sedan ska utvalda data kunna visas upp digitalt på ett nytt sätt, förklarar Dennis.
Uppdraget har varit lagom utmanande och passat honom som gillar både systematisk och kreativ problemlösning. Roligast har varit att testa en ny typ av databas som han inte jobbat med tidigare. Han gillar att jobba med den bakomliggande logiken, back-end-utvecklingen, främst för att det går att lösa utmaningarna på så många olika sätt. Han har jobbat mest självständigt med uppgiften för att lära sig från grunden, men hela tiden fått stöd från Bouvets konsulter som är specialister inom Java-utveckling. Han uppskattar den avslappnade stämningen på kontoret som gör att man vågar fråga om hjälp.
- Jag är ju ny på det här så jag har såklart fastnat på en del saker, men alltid fått hjälp med hur jag ska tänka när jag strukturerar upp koden eller hur jag ska lösa konkreta problem som jag stött på.
Innan Dennis började på yrkeshögskolan pluggade han fysik på universitetet. Han hade själv lite fördomar mot en yrkeshögskola innan han började men där har han helt svängt om och tycker det varit toppen.
- Det är skönt med en kort och praktiskt inriktad utbildning. Jag gillar det konkreta – och att jag vet vad jag kommer att jobba med efter utbildningen. Jag känner mig inte fullärd men har fått en bra grund att stå på. Och lärarna har verkligen prioriterat rätt – de har lärt oss verktyg som vi direkt har nytta av när vi kommer ut i arbetslivet t.ex. Jay-unit (testning) och GITHUB för versionshantering.
När han nu ska ut och jobba vill han helst utveckla webbplatsers bakomliggande funktionalitet och logik samtidigt som AI såklart är högintressant. Både som verktyg och att få utveckla AI-lösningar själv.
- Det finns ju några worstcase-scenarios om AI hamnar i fel händer, men förhoppningsvis kommer väl inte robotar ta över hela vårt arbete som systemutvecklare. Jag ser AI som ett bra verktyg, främst för mig som junior, där jag kan få hjälp med exempelkod och lite instruktioner från AI-roboten på vägen. Jag känner att jag är en del av spännande bransch där det alltid kommer nya revolutionerande grejer att lära sig. Just nu är jag mest nyfiken på att lära mig Python – ett programmeringsspråk som även fysiker och matematiker använder.
På slutfrågan till Dennis om vad han har lärt sig under tiden på Bouvet svarar han själv:
- Utöver specifika grejer i själva koden så har jag lärt mig att jag fortfarande har väldigt mycket kvar att lära. Man kan känna sig bra i skolan, men när man ska göra det på riktigt, då är det skönt att sitta med någon som verkligen är proffs. Så som jag fått göra här på Bouvet.
Vi vill rikta ett stort och varmt tack för det fina samarbetet med dig Dennis och ett stort lycka till i framtiden!
Var ödmjuk inför det faktum att du har mycket kvar att lära dig. Det tar många år att bli en riktigt bra programmerare. Mitt allra bästa Bouvet-tips är: ”Sitt bredvid Tomas Robertsson – han är en riktigt duktig utvecklare och bra på att förklara saker!”
Ha gärna två Java-praktikanter samtidigt nästa gång om det är möjligt. När man är två som är på samma kunskapsnivå och har ett gemensamt uppdrag blir det mer diskussioner kring tänkbara lösningar, ännu roligare och det går snabbare framåt.