Erbjudande

Tillgänglighetsgranskning

Det kommer nya lagkrav för tillgänglighet när lagen EN301549 börjar gälla i juni 2025. Behöver ni hjälp med en tillgänglighetsgranskning av er digitala tjänst eller webbplats?

Klicka på taggarna för att läsa mer innehåll i samma ämne

Tillgänglighetsgranskning

Den 28:e juni 2025 skärps kraven på användbarhet när tillgänglighet i digitala tjänster riktade till konsumenter, t.ex. e-handelssajter och appar, blir lagkrav i Sverige i samband med att EU-direktivet EN301549 införs.
 

Varför finns lagen?

Lagkraven är utformade för att säkerställa att samtliga medborgare har lika tillgång till information och tjänster. Syftet är att bidra till ett mer jämlikt samhälle. Att arbeta med inkluderande design och digital tillgänglighet är inte bara nödvändigt utifrån ny lagstiftning, det förbättrar samtidigt användbarheten för alla användare, ger konkurrensfördelar och ökar möjligheten till konvertering.
 

Uppfyller ni de nya lagkraven?

Genom en tillgänglighetsgranskning hjälper vi er att kvalitetssäkra era digitala tjänster så att de blir användbara för alla, inklusive personer med nedsatt syn, hörsel, motoriska eller kognitiva förmågor.
 

Vad går vi igenom i en tillgänglighetsgranskning?
 

  • Informationsstruktur, navigation
  • Struktur och semantik i kod
  • Enhetlighet i gränssnitt
  • Storlek på klickytor, text och ikoner
  • Godkända kontrastvärden
  • Darkmode/Lightmode
  • Möjligt att använda skärmläsare och hjälpmedel
  • Att funktioner kan nås av alla användare
     

Vad ni får ut av en granskning?

Vi hjälper er så att ni får en inkluderande och tillgänglig tjänst  som möter behoven hos användarna så att man känner sig trygg och säker i att använda era tjänster.

T.ex. ska man utan problem klara av att slutföra ett köpflöde på en e-handelssajt utan att hoppa av längs vägen. Oavsett om man genomför köpet via mobilen, surfplattan eller datorn, eller om man använder sig av tekniska hjälpmedel som t.ex. skärmläsare.
 

Det här ingår i vårt erbjudande:
 

  • Granskning av er digitala tjänst för att identifiera brister i tillgänglighet enligt de nya lagkraven i EU:s tillgänglighetsdirektiv EN301549 och WCAG 2.2 AA
  • Dokumentation av brister i rapport – vad gäller innehåll, struktur, design och teknik – med åtgärdsplan för förbättringar
  • Genomgång av rapport med överlämning till er som kund

Eftersom vi har både UX-designers och systemutvecklare på Bouvet kan vi vid behov också hjälpa er med nästa steg och åtgärda identifierade brister.

Vi hjälper er att säkerställa att era digitala tjänster uppfyller de nya lagkraven och är tillgängliga för alla användare. Kontakta oss för att få veta mer om vår tillgänglighetsgranskning.

Fakta om lagkrav för tillgänglighet

Tillgänglighetsdirektivet EN 301549, eller Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet är den Svenska motsvarigheten till Euroean Accessibility ACT (EAA) och syftar till att skapa en enhetlig standard för tillgänglighet i hela EU – vilket är bra för både konsumenter och produktutvecklare.

Sedan tidigare finns DOS-lagen, lagen om Digital Offentlig Service, som innebär att att offentliga verksamheter behöver erbjuda digitalt tillgänglig service med nivån WCAG 2.2 AA. Med den nya lagen inkluderas WCAG-kraven tillsammans med ett antal nya krav från tillgänglighetsdirektivet EN 301549, och gäller nu också för företag inom den privata sektorn. Om du vill läsa mer om digital tillgänglighet och lagkrav kan du göra det på Post och Telestyrelsens webbplats.

Kontakta gärna oss

Oavsett om ni vill veta mer om hur vi arbetar, utforska hur design kan implementeras i er organisation eller diskutera ett kommande projekt så  finns vi här för att hjälpa till.

Vår avdelning som jobbar med UX-design och tjänstedesign är specialister som både kan skapa nytt, förändra och förfina kvaliteten och kundupplevelsen i olika tjänster och produkter.

Använd kontaktuppgifterna här intill eller fyll i formuläret nedan.

Anna Ödlund
UX designer