Bygger system för bättre folkhälsa

Anna Brismar - Projektledare, Produktägare och Scrum Master

Anna Brismar


Anna Brismar har lång erfarenhet av att arbeta med kvalitets- och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvården. Nu leder hon utvecklingen av två viktiga system på Folkhälsomyndigheten. Målet är förbättrad kunskap om och därigenom minskad spridning av infektionssjukdomar och antibiotikaresistens.  

– Antibiotikaresistens är ett stort och växande samhällsproblem och jag tycker att det är jättespännande att få bidra till att öka förutsättningarna att i tid kunna larma och följa upp. Speciellt som jag har personlig erfarenhet av hur livsviktigt det kan vara med fungerande antibiotika. 

Anna är projektledare, scrum master och produktägare för ett utvecklingsteam som bygger en modernisering av ett befintligt system hos Folkhälsomyndigheten – SVEBAR. Hit skickar de kliniska mikrobiologiska laboratorierna i varje region sina analysresultat om smittämnen och antibiotikaresistens. I systemet definieras larmkriterier som ger tidiga varningar både till regionerna och centralt till Folkhälsomyndigheten om förekomster av smittämnen eller antibiotikaresistens ökar. Där finns också underlag till statistikrapporter som ger både myndigheten och andra intressenter som t.ex WHO och ECDC en aktuell lägesbild och trender över tid. Anna och hennes team jobbar nu med att skapa en mer användarvänlig och skalbar lösning med bättre förutsättningar att sätta larmkriterier och samla relevanta larm men även att ge bättre möjlighet till uttag av rapporter.

Anna ansvarar för utvecklingen av ytterligare ett system hos Folkhälsomyndigheten – GENSAM. Det är en nationell, gemensam plattform för hantering och analys av patientprover inom klinisk mikrobiologi som till exempel används för att följa Sars Cov 2-virusets utveckling i mutationer och olika stammar. I systemet analyseras ingående smittämnens arvsmassa för en effektiv uppföljning och övervakning.

– Vad gäller GENSAM är det dels väldigt kul att få inblick i en del av maskineriet i hanteringen av prover som vi alla berördes av under pandemin. Dels också att få vara med och utöka förmågan att även systematiskt hantera analys av TB (tuberkulos) och MRSA/ESBL (antibiotikaresistens igen) som vi gör nu under 2024 med stöd av EU- finansiering, berättar Anna.

 

Lång erfarenhet av utveckling inom vård- och hälsosektorn

Under sin tid på Bouvet har Anna jobbat som projektledare och produktägare med många olika uppdrag inom offentlig sektor, främst inom hälso- och sjukvården.


I ett tidigare uppdrag jobbade hon som produktägare för ett av vårdens viktigaste verktyg för kvalitets- och förbättringsarbete. Webbplatsen Vården i siffror är regionernas gemensamma samlingsplats för publicering av data kring hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Den fungerar som ett verktyg där man kan ställa in olika parametrar så att beslutsfattare och verksamhetsutvecklare kan jämföra resultat av t.ex. en viss behandlingsinsats, väntetider eller kostnader mellan olika regioner och kliniker över landet. Målet är att förbättra vården och främja analys, dialog och att lära av varandra.


– Att mäta, registrera och öppet redovisa kvalitet och effektivitet i vården är en nödvändig grund för att kunna göra vården bättre. Det har varit roligt att få vara med och bidra till framtidens vård genom min roll som produktägare för webbplatsen Vården i Siffror, säger Anna. 
 

Uppskattar en aktiv delningskultur

– För mig är varierande och utmanande uppdrag viktiga för min utveckling, det får jag här på Bouvet. Jag får också möjlighet att hela tiden vidareutveckla mig genom relevanta kurser och utbildningar som jag behöver i mina uppdrag.

På Bouvet har vi en uttalad och aktiv delningskultur, något Anna tycker är både smart och viktigt.

 – Delningskulturen bidrar till att skapa en trygg, generös och "snäll" arbetsmiljö, men det är också ett smart sätt att arbeta för ett kunskapsföretag. Förutom att dela mycket har vi också mycket frihet och utrymme att ta egna initiativ och det är också en viktig anledning till att jag trivs på mitt jobb. Här på Bouvet känner jag mig som individ sedd och respekterad för den jag är och vad jag bidrar med, avslutar Anna.

 

Bli en av oss

Vill du jobba i lika spännande projekt som Anna och vara med och bygga framtidens vård?
Se vad vi kan erbjuda eller hör av dig till det kontor som är närmast dig så ses vi på en fika!

Bilder av smilende Bouvet-kollega på tur

 

Vi utvecklar framtidens vård

På Bouvet finns ett stort gäng med både ledare och kollegor som jobbar dedikerat med att utveckla vården. Sammantaget arbetar cirka 20 av Bouvets konsulter med uppdrag inom vård, hälsa eller läkemedel. Det är UX- och tjänstedesigners, verksamhetsutvecklare, förändringsledare, systemutvecklare och informatiker som alla har ett brinnande engagemang för just förbättringar i vården.

Möt fler av våra samhällsbyggare 
Läs mer om våra tjänster till hälso- och sjukvården