Facebook Pixel

Smarta transporter med data i förarsätet

Bergens kommun i Norge har en längre tid jobbat med att göra mobiliteten i staden både smartare och effektivare genom att utnyttja data på ett innovativt sätt. Här har samarbetet med Bouvet resulterat i många nyskapande och spännande projekt. Konsult Ynge Kvinnsland har arbetat med flera av dessa.

– Det här är en del av Bergens kommuns digitaliseringsprojekt. Genom att samla egna och externa data i molnet kan vi kombinera dessa och använda dem både för att förstå samband och bygga nya tjänster, vilket har ett enormt värde. 

Jag har bland annat jobbat med en molnlösning som hämtar in data från många olika infrastrukturkällor i Bergen och som sedan struktureras på en dashboard. Med hjälp av lösningen kan olika intressenter enklare fatta beslut och upptäcka samband. 

– Kommunen hade tillgång till datadelning redan tidigare, men processerna var långa och omständliga. De får nu snabbare tillgång till en stor mängd data och kan enkelt identifiera och hämta relevanta data och använda dem i konkreta transportlösningar, förklarar Yngve. 

Utvecklingen av en datasjö, en mobilitetsplattform och ett laboratorium för smarta transportlösningar är några av de spännande uppgifter som också utförts under projektet. Allt detta bidrar till att göra Bergen till en smartare stad, säger Yngve. 

Han tillägger att ett modernt synsätt på mobilitet är avgörande vid utformningen av framtidens transportlösningar, och i det sammanhanget är molnteknik och optimering av insamling och användning av data viktiga byggstenar. 

– Datasjön har vi byggt upp med molnteknik och det är häftigt att ligga i framkant med ny teknik. Kommunen formulerade krav på vad datasjön skulle kunna leverera, men här är det i stor utsträckning vi som utformat själva lösningen. Det är jag stolt över, berättar Yngve.  

– Det har varit extremt lärorikt att jobba med det här digitaliseringsprojektet. Innan jag började på Bouvet jobbade jag med programvaruutveckling, och även om det var spännande ville jag utöka min verktygslåda. Det har jag verkligen kunnat göra och nu har jag betydligt bättre förutsättningar att jobba med ett projekt från A till Ö. Dessutom måste jag säga att det har varit ett nöje att jobba med Bergens kommun. Kommunen har många visioner och är framåtblickande och människorna är engagerade, duktiga och driftiga, säger Yngve.