Vem är egentligen Jesper Gradin?

Jesper är avdelningsledare på Bouvet Stockholm. En riktigt vass systemutvecklare. Respekten för Jesper ökar, inte minst under pappaledigheten som han kombinerar med rollen som ledare. Hur hamnade du här Jesper?

Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att programmera. Pappa gillade teknik och köpte en dator. Jag lärde mig hur man skriver kod. När vi gick i högstadiet var jag bra nog att skapa ett program som hjälpte mina kompisar att träna glosor.

På gymnasiet valde jag programmering istället för språk och fick åka till Forsmarks internatskola. Det var en stor grej. Där fanns internet och tillgång till en stor datasal. Vi fick följa hur webben föddes.
 
Det är kanske inte så överraskande att valet föll på data på KTH efter gymnasiet. Men det var där man lärde sig att skriva kod ”på riktigt”. 1985 var datorer så primitiva att den första jag arbetade på hade promt (tecken som väntar på en instruktion, eller information).
 
Vad är grejen?
 
Fascinationen av teknisk utveckling i kombination med att kunna bygga själv. Att skapa något som går att använda.

Ett roligt projekt var Veckoappen –  en snabb kalender som  visar veckonummer. Den kom till precis när iPhoneappar var ett nytt fenomen. Jag importerade en telefon från USA. Den var så inspirerade att jag skapade en egen app.
 
Det fina med Veckoappen är att ett så enkelt program kan tilltala så många människor. När den släpptes 2011 fick den snabbt 250 000 nedladdningar.
 
Var jobbade du innan du kom till Bouvet?
 
Direkt efter KTH började jag på ett företag som gjorde geografiska informationssystem för bland annat elbolag. Jag blev kvar i elva år.  Det var mer eller mindre en slump att jag stötte på Bouvet. Men då bestämde jag mig för att byta jobb.

Redan i första mötet med  Jonna, Bouvet Sveriges VD fastnade jag för idén om Bouvet. Dessutom lockades jag av konsultbranschen: Att få vara på flera olika arbetsplatser.
 
På mitt tidigare företag växte vi från 15 till 100 anställda. Här öppnades möjligheten att vara med på en liknande resa, men med större mandat. Jag gillade Bouvets syn på medarbetarna och känslan av trygghet.
 
Hur går det att kombinera jobb som avdelningsledare med papparollen?
 
Det går strålande. Jag har alltid blandat jobb och fritid på mina egna villkor. Jag väljer att göra saker när jag vill och har energi.
 
Jag har blivit bättre på att skjuta upp oviktiga saker. Och att säga nej. Att växla mellan papparollen och rollen som avedelningsledare får mig att vara skarp på jobbet. Jag möts av idel respekt. Ingen annan än jag själv irriterar sig på att jag inte får tillräckligt mycket gjort. Men jag övar mig på att sluta med det också.
 
Vad är din drivkraft?
 
Det är roligt att kunna säga att alla på min avdelning är nöjda. När alla personer är på rätt plats. En del av mitt jobb är att guida medarbetare till rätt uppdrag. Det är en rolig arbetsuppgift.
 
Som ledare gäller det att få sina medarbetare att själva vilja dra. Det gäller att stötta och hjälpa. När jag vet var de vill, kan jag bidra bättre till deras utveckling. Samtidigt är det viktigt att själv få utvecklas. Kompetensutveckling står även på min egen agenda. Just nu vill jag bli bättre på ledarskap. Och programmering.
 
Vilken utmaning väntar dig?
 
Att hitta fler systemutvecklare.