Med fokus på patientsäkerhet

Karin Ahlzén är medicinsk informatiker, specialist på Snomed CT och en del av Bouvets team av konsulter som jobbar inom hälsosektorn.

Klicka på taggarna för att läsa mer innehåll i samma ämne

Karin har lång erfarenhet av att arbeta med terminologi i hälso- och sjukvården på olika sätt, på både nationell och internationell nivå. Dels från tiden hon var anställd på Socialstyrelsen och nu som konsult på Bouvet med uppdrag hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Karin jobbar med fokus på att bidra till en mer standardiserad dokumentation inom hälso- och sjukvården, för att informationen alltid ska kunna tolkas på samma sätt oberoende av vem som hanterar den. Entydiga begrepp och termer är framför allt en patientsäkerhetsfråga.

Många av de projekt som Karin har drivit och deltagit i har handlat om användning av begreppssystemet Snomed CT i olika sammanhang – t.ex. i nationella läkemedelslistan och olika kvalitetsregister.

- Många av Sveriges regioner står inför ett systemskifte, och det vore spännande att få vara med på den resa som det innebär att implementera nationellt framtagna begrepp, termer och kodverk i de nya systemen.

Generellt trivs Karin med projekt som innebär att olika kompetenser möts och där det finns en tydlig verksamhetskoppling.

- Jag trivs allra bäst med att arbeta i grupper med olika kompetenser, inom informatikområdet skulle jag säga att professionsöverskridande samarbete är ett måste för att uppnå bra resultat.

Karin är van vid att samarbeta med verksamhetsexperter och stödja olika arbetsgrupper att nå konsensus. Diskussioner om begrepp och termer är något som engagerar många och det gäller att lyssna in olika perspektiv och försöka hitta en väg framåt som kan accepteras av så många som möjligt. Man måste ha ett flexibelt arbetssätt och vara lyhörd för verksamheternas behov.

- Att bidra till en ökad patientsäkerhet känns oerhört viktigt. Men det gäller förstås att de lösningar som tas fram även är så pass användarvänliga så att de underlättar för de personalkategorier som ska använda dem. Om de implementeras och används på felaktigt sätt så bidrar det ju heller inte till en ökad patientsäkerhet i slutändan.