Järfälla - Guldhanden 1
>

Vinnare av Guldhanden i kategorin "Bästa intranät"

26 okt 2017

"...ett intranät som har utvecklats med användarens behov i fokus. Ett uppskattat arbetsverktyg som är uppgiftsorienterat, och lätt sökbart med en kompetent sökfunktion."...

I hård konkurrens med Botkyrka kommun och Diskrimineringsombudsmannen vann Järfälla igår kväll priset Guldhanden i kategorin "Bästa intranät".

Juryns motivering 

"Det här är ett intranät som har utvecklats med användarens behov i fokus. Det har nu blivit ett uppskattat arbetsverktyg som är uppgiftsorienterat, och lätt sökbart med en kompetent sökfunktion. En viktig komponent är den uttalade strategin för att rensa bort gamla sidor samt minska antalet sidor, uppdatera innehållet och bara publicera texter av hög kvalitet. Det är en prestation som redan har inspirerat andra och även övertygat oss i juryn. "

Järfällas intranät lanserades under våren 2016 och arbetet har sedan dess varit en kontinuerlig utvecklingsprocess.

Uppskattade funktioner

Några av de mest uppskattade funktionerna på intranätet rör sök, gruppflöde och mina verktyg. 

  • Sökfunktionen delar upp resultatet efter innehåll och person med möjlighet filtrering på bland annat förvaltning och dokumenttyp vid sökning efter styrdokument.
  • Tack vare gruppflödets central placering på startsidan kan man direkt se de senaste inläggen i grupper man är med i.
  • Mina verktyg på startsidan gör det enkelt att välja vilka program/system man vill ha som snabblänkar.

Utvecklingspotential

- Vår nyligen genomförda användarundersökning av intranätet visar att andelen positiva svar om sökmotorn nästan fördubblats jämfört med svaren i en liknande undersökning om vårt gamla intranät, säger Lisa Hagsten, kommunikatör vid Järfälla kommun

Vi jobbar hela tiden aktivt för att minska bruset i sökmotorn genom att se till att intranätet inte är ett arkiv med ”bra-att ha-någon-gång-information” utan att det är uppgiftsfokuserat och ska ge svar på medarbetarnas vanligaste frågor. Fortfarande finns mycket vi kan göra för att förbättra vår sökmotor, bland annat när det gäller prioritering av sökträffar och hur sökningen kan avgränsas.

En slutsats från vår användarundersökning är att medarbetarna tycker att en av de viktigaste funktionerna på intranätet är att det ska vara lätt att hitta kontaktuppgifter till varandra. Här jobbar vi på att få fler medarbetare att fylla i alla uppgifter på sin profilsida, bland annat genom att ta fram guider för hur den egna profilsidan hänger ihop med presentationen på avdelningens organisationssida och hur en ifylld yrkestitel gör att man lättare hittas av intranätets sökmotor.

Vi jobbar också med riktad information på startsidan som syns enbart för de användare som till exempel inte har lagt upp en profilbild.

"Vi är såklart jätteglada och stolta! Att vi vinner Guldhanden i den här hårda konkurrensen ser jag som ett kvitto på att vi gör rätt saker med intranätet." Per Rydén, kommunikationschef i Järfälla.