Ulrika cykel2
>

Rätt person måste göra rätt saker!

25 mar 2020

Ända sedan Ulrika blev färdig sjuksköterska för 25 år sen har utvecklingen av vård och omsorg legat henne varmt om hjärtat och i takt med digitaliseringens möjligheter har det blivit hennes största drivkraft.

Vi är precis i början av en stor digital utveckling inom vården och det är viktig - och nödvändigt, att vi hänger med nu! Samtidigt har vi stora utmaningar med vårdpersonal som inte alltid är så datavana eller har svenska som modersmål, därför behöver vi anpassa den digitala världen så att den blir smidig för alla.

För att bättre förstå och kunna bidra i arbetet med att digitalisera har Ulrika läst en master i hälsoinformatik. Hon har också studerat projektledning och organisation och ledarskap.

De senaste 6 åren har Ulrika arbetat som chef i Vallentuna kommun. Där har hon byggt upp kommunens Hälso-och sjukvårdsorganisation samt bidragit i flera verksamhetsutvecklingsprojekt.

I närheten av Ulrika står det aldrig still och hon har initierat och ansvarat för flera stora projekt. Digital läkemedelssignering var ett av projekten som Ulrika höll i under 2019. Digital läkemedelssignering innebär att signeringspapper är ersatta med digital signering via app i smartphones.  Ett roligt projekt som togs emot så bra ute på enheterna - läkemedelshanteringen blev mer patientsäker och det sparade väldigt mycket tid för alla!

Och syftet med att digitalisera vården är just det - att öka patientsäkerheten och att jobba mer effektivt.  Så att rätt personer lägger tid på rätt saker.

Drömuppdraget vore att få vara med att utveckla och implementera digitala lösningar som underlättar för vårdpersonal. Det vore oerhört spännande att få ansvara för ett större sådant uppdrag på något av våra stora sjukhus, där patientflödet är stort och arbetsmiljön väldigt påfrestande. Det finns så mycket att göra med digitala lösningar för att underlätta. Jag har massa idéer och tankar om detta.

Ulrika rivstartar med ett uppdrag kopplat till coronakrisen. Kunden har utvecklat en chattfunktion där patienter via sin vårdcentral kan chatta med en sjuksköterska. Den kan även vara kopplad till vårdcentralens tidsbokning där videobesök kan bokas in med sjuksköterska, läkare eller annan vårdpersonal. Ulrikas uppdrag innebär främst att hjälpa kunden att utveckla samt hålla i utbildningarna för vårdpersonal som ska använda chatten för patienter som misstänker eller är oroliga för att de har symtom på corona.

Den här chattfunktionen underlättar verkligen för personalen i deras dagliga arbete så det är jätteroligt att vara ute och representera något så bra!

På fritiden vill Ulrika hänga med familj och vänner. På vinterhalvåret har hon helst ett par skidor på fötterna, att åka både längd och slalom är det bästa hon vet. På sommaren är det främst segling som gäller men hon gillar även att vandra och paddla.