elin och Gunilla
>

Med delat ledarskap växer e-hälsa

30 okt 2019

På drygt två år har avdelningen e-hälsa på Bouvet gått från tre till fjorton anställda. Eftersom tillväxten ser fortsatt stark ut förstärker vi nu med ytterligare en avdelningsledare, Elin Åkerblom.

När Gunilla kom till Bouvet 2017 var uppdraget att utveckla Bouvets erbjudande inom e-hälsa. Då var vi tre konsulter, nu är vi fjorton med Elin. Och fler är på väg in. Vi expanderar snabbt i en väldigt spännande nisch, säger Gunilla Eriksdotter som byggt avdelningen för e-hälsa och som nu anställt en avdelningsledarkollega.

Elin Åkerblom har tidigare arbetat på Inera, Socialstyrelsen och som konsult inom e-hälsa. De senaste åren har hon arbetat med den nationella e-tjänsten Stöd och behandling, som förvaltningsledare och produktägare. 

Elin
Elin Åkerblom är ny avdelningsledare på e-hälsa

I mina tidigare roller och uppdrag har jag lärt mig att alltid vara ödmjuk inför den komplexitet det innebär att utveckla smarta, robusta och nyttiga digitala tjänster för 21 självstyrande regioner och för de invånare som ska nyttja tjänsterna.

Vi kan vård och förstår it 

Precis som flera andra av våra konsulter inom e-hälsa har Elin en gedigen erfarenhet från vården. Och det var inom vården som Gunilla och Elin först möttes.

De arbetade ett år tillsammans som mottagningssjuksköterskor på Flemingsbergs vårdcentral 2001 för att sedan återses under en period på Inera några år senare. Detta ger en hel del gemensamma erfarenheter som nu kommer till nytta i den fortsätta utvecklingen av Bouvets erbjudande inom e-hälsa.

Med den bakgrunden och när alltfler anpassar sina erbjudanden till patientens behov, bland annat genom digitala tjänster, ligger det nära till hands att en del av Bouvets erbjudande inom e-hälsa fokuserar på utveckling av innehåll för både patienter och profession.

Vi har kompetens inom arkitektur, informatik, tillgänglighet och innehållsutveckling och vi vet att det redaktionella arbetet är viktigt för att inkludera patienter och göra vården mer tillgänglig och begriplig.

gunilla bara justerad
Att kunna förstå den vård man erbjuds och konsekvenserna av de val man kan göra är grundläggande delar för ett delat beslutsfattande.

Tjänstedesign för en bättre patientresa

Tjänstedesign är ett annat verksamhetsområde där Bouvet har profilerat sig starkt, och där vi har stor kompetens. En metodik med tydliga nyttor även för e-hälsa.

Patientresan är ett exempel på ett verktyg inom e-hälsa som har utvecklats med hjälp av tjänstedesign. Att tillsammans med verksamheter, patienter och närstående synliggöra behov och hitta lösningar för en tryggare och mer effektiv vård är något vi vill göra mer av. En jämlik hälsa är målet i slutändan.

Det som lockade Elin till Bouvet var dels möjligheten att få utvecklas i rollen som ledare och dels friheten att få utvecklas i en riktning som hon själv tror på.

Jag känner stor tillit från Gunilla. Alltid tillgänglig när jag vill ha ett bollplank och alltid full pepp när jag vill gå i en viss riktning. Som ledare vill jag själv vara klok, inspirerande och engagerad med bra koll på hur våra medarbetare mår och utvecklas på sina uppdrag. 

Inom Bouvet är det medarbetarna som ska ha högst prioritet, vilket ställer stora krav på avdelningsledarna. Värdegrund och grundprinciper är viktiga frågor att ständigt diskutera och ifrågasätta, så att alla i slutändan delar en gemensam bild av riktningen.

Lärorikt och meningsfullt med etisk kompass 

Både Gunilla och Elin har arbetat i linjen, i stora e-hälsoprojekt som anställda och som konsulter. De har både bredd och djup när det kommer till förändrade arbetssätt till följd av digitalisering och av verksamhetsutveckling med många självständiga parter involverade. 

main
Säg orden nationellt och regionalt i samma mening och tusen tankar, våndor och möjliga framgångsvägar fyller våra huvuden på bara någon sekund!

 Om två år är vi e-hälsogänget som alla vill jobba med. För att det är lärorikt, meningsfullt och roligt. Och för att vi har en stark etisk kompass.  

Vi har nu vårt första riktiga utvecklingsprojekt inom e-hälsa när vi bygger signalsystem för biverkningshantering åt Läkemedelsverket. Både utmaningen och lösningen är otroligt spännande och jag ser framför mig att det blir fler utvecklingsprojekt av den kalibern framåt, säger Gunilla.