Martin, Bouvet och begynnelsen

Samtidigt som Barack Obama blev president i USA och Michael Jackson tragiskt avled började Martin Kammerhorn sitt nya jobb, en kärleksaffär som skulle komma att hålla i ett decennium. Minst.

Henrik Lindqvist

23 aug 2019

martin_kammerhorn_3

För tio år sedan började Martin Kammerhorn ledsna på sin dåvarande arbetsgivare. Företaget hade jobbat i motvind i fyra år när Martin fick syn på en annons som ropade efter projektledare inom it. Avsändaren var ett norskt företag som höll på att etablera sig i Stockholm.

Martin läste på och fann ett finansiellt starkt företag med gott renommé och en imponerande framgångssaga. Intresset var ömsesidigt och Martin klev ombord som anställd nummer fyra, strax efter bland andra Jonna Nordén som var verkställande direktör fram till i fjol.

Jag träffar Martin för det självklara tio års-snacket hos hans nuvarande kund, PostNord i Solna, där han bollar tre projekt.

– Alla fick vara ute och debitera, minns Martin. Man fick vara delaktig i allt, både på kontoret och hos kunderna. Men tack vare starka ramavtal med bland andra Sas och Ica så funkade det. Transportstyrelsen också, redan då.


Bouvet, som då var ett litet och oetablerat företag i Stockholm, krävde att man högg i där det behövdes och även om Martin rivstartade med ett gigg på Eniro så behövdes hans hjälp också på kontoret.

– Ett minne var när vi vann alla fem ramavtal hos Kammarkollegiet för fem, sex år sedan. Det var både oväntat och fantastiskt.

 

Inga planer på att byta jobb

I vår branch är det ovanligt att människor stannar på samma arbetsplats i tio år. Den självklara frågan är därför varför han fortfarande är med oss.

– Andan är svår att sätta fingret på. Rent konkret är Bouvet ett väldigt informellt företag med en platt organisation. Man kan be vem som helst om hjälp och det finns en tydlig omsorg. Jonna var en viktig bärare och Per har fortsatt bevara den kulturen. Det är bra folk, helt enkelt.

 

Bouvet har naturligtvis förändrats en del genom åren. I företagets ungdom bestod Martins kollegor främst av seniora projektledare, arkitekter och rådgivare. I dag finns bredare kompetens, fler profiler och områden.

– Vi börjar blir mer som Norge. Alla möjliga spetskompetenser. Planen var att växa organiskt men jag tror en viktig förändring var förvärvet av Ciber som innebar både nya kompetenser och kunder.

 

Utanför jobbet

Förutom att Martin gärna reser till udda resmål med sin fru är han också på väg att avsluta ett eget projekt. Inom kort kan han skryta med att ha läst minst en bok av samtliga 114 pristagare av Nobels litteraturpris. Martin har lovat sin fru en kulturell brakmiddag så fort han slagit igen den sista boken.

– Jag har spelat piano och har kvar ett stort musikintresse. Har inte plats med flygel så jag lyssnar mycket med noter samtidigt. Under tråkiga möten kan det hända att jag har en sonat i huvudet.


…och om ytterligare tio år?

Martin behöver inte fundera länge på frågan. Om tio år från nu bor han och frun utomlands. Helst i Frankrike eller Portugal.

– Men skriv att jag annars självklart jobbar kvar på Bouvet.

 

Kort om Martin

Namn: Martin Kammerhorn
Född: 1963 i Linköping
Började på Bouvet: Augusti 2009
Yrke: Projektledare inom it
Intressen: Resor, musik och litteratur
Nuvarande uppdrag: PostNord
Tidigare uppdrag: Eniro, Ica, Sas, mfl.