Facebook Pixel

Checklista: Jonas intervjutips

Hur många ”rätt” sätt finns det att göra en intervju på? Rätt svar enligt mig är ”inga”, men det finns å andra sidan många bra saker man kan tänka på inför och under en intervju.

Här är en liten checklista på saker som jag mer eller mindre brukar bocka av när jag ska göra en intervju för mitt nästa drömuppdrag (för icke drömuppdrag gör jag samma lista fast tvärtom).

Jonas Jonsson

Se till att du är avslappnad inför ditt möte.

Jag brukar ta sista 10 min innan en intervju till att bara sitta och blunda, andas eller meditera. Ibland kan det även funka att ta en kort men rask promend eller ställa sig och göra några ”Jumping Jacks” för att få upp lite blod i skallen om man redan suttit länge framför skärmen. Ha ”bekväma” men ”rätt” kläder för intervjun. Är det svårt att få in bådeoch är ”bekväm” viktigast, det hjälper dig att slappna av och vara trygg i dig själv.

Dom har lika mycket (om inte mer) att vinna på att få dig än du har.

Jag utgår alltid ifrån att om jag är på en intervju är det för att dom redan kommit fram till att jag är kvalificerad och kompetent, jag ska bara bekräfta och visa att jag kan passa in i ”gruppen”.

Var dig själv så slösar du inte energi på att vara någon annan.

Kanske ett av dom mest självklara tipsen i en sån här lista, men ändå värt att tittar närmare på då det är något vi ofta utgår ifrån att vi gör. Vi har alla ”olika” personligheter beroende på situationer, även om vi inte alltid vill medge det så är vi inte riktigt samma person när vi pratar med kollegor som när vi pratar med familj eller barn m.fl.

Mitt mål i en intervju är att jag åtminstone ska vara mitt ”vanliga professionella jag” som jag är i arbetet normalt (vilket i mitt fall den lite udda designern, jämfört med många andra yrkesgrupper).

Jag brukar också tänka på ”vem” jag pratar med, är det en person med likvärdig kunskap i mitt yrke eller en HR/Chef som jag pratar med. ”Känn av rummet” lite, vad känns rätt i det här fallet. I första fallet skulle jag göra som tidigare nämnt ”vara precis som jag är”. Mot HR/chefer m.fl. blir det för mig en hybrid av ”som jag är, men lite mer pedagogisk”, håll tillbaka lite med fackspråket, utsvävningar och fokusera mer på värden.

Var inte rädd för att ställa ”dina” frågor och motfrågor.

Det du funderat på innan intervju som verkar oklart och dom frågor du får som du blir lite osäker på. Fråga, motfråga och be dom beskriva mer och/eller ge exempel. En intervju för ett uppdrag/jobb är en ömsesidig dialog för att se om du passar in på jobbet. Jag är lika mycket där för att ”få reda på” om jag vill ha och kan jobbet, som dom är av att hitta rätt person. Att komma med inställningen att det viktigaste är att ”få jobbet” hellre än att ”är jag rätt för det här och kan jag bidra” kan snabbt leda till missnöjd kund och/eller frustration för egen del. Nyckelordet är som sagt ”ömsesidigt”, det blir alltid bäst om det finns en ”win-win”.

Prata inte om saker du inte vet.

Det är alltid bättre att vara ärlig och säga till om det är något man inte vet eller kan, hellre än att chansa med ett svar, det genomskådas snabbt. Ofta kan det handla om ”deras Way of working och metoder” som är anpassade efter deras behov. Svara istället med hur du brukar göra och att du inte är rädd för att lära dig mer om deras sätt och/eller kommer kunna ta reda på det relativt snabbt.

Är det något ”tekniskt” som du antas kunna men blir osäker på när du hör frågan så bör du ställa en motfråga så att du inte missförstått frågan. Det är också ett sätt att visa på djupare förståelse. Om du då fortfarande inte kan svara så ”svara inte”. Igen, hitta inte på svar. Det kan vara så att dom inte förstått själva vad dom behövde för person och du helt enkelt inte är ”rätt” för dom. Det är helt ok, ibland blir det fel.

Ha koll på annonsen.

Jag vill alltid kunna ge raka svar på det som står i annonsen. Det är sällan man är bäst på allt i en annons och då är det (enligt mig) helt ok att vara ärlig och säga t.ex. ”Jag vet inte, men jag har liknande erfarenheter som kan hjälpa mig att ta redan på det.”

Var ”lagom” påläst.

Jag tycker det funkar bra att veta lite grovt om kunden innan ett möte samtidigt som jag inte vill veta ”för mycket”. Få gillar en besserwisser som tror att den redan har alla svar, ta istället bara reda på grundläggande saker och formulera om det du tror dig ”veta” om kunden till frågor för att få deras perspektiv men samtidigt visa att du har en förståelse i saken.

Förbered svar på dom ”vanliga” frågorna.

Vanliga HR-frågorna som alltid dyker upp t.ex. din styrkor och svagheter, kan man med fördel ha förberett på en lapp eller i huvudet. Jag gör det gärna lite personligt här för att kunna visa lite av min personlighet och sen vill jag gärna att det är lite anpassad till uppdraget/jobbet.

Kom du på ”efter” intervju att du sa ”fel”?

Komplettera med ett mail eller ett telefonsamtal. Dom vill trots allt främst hitta ”rätt person”, inte en person som är ofelbar i alla sammanhang (även om man tror det ibland). Att rätta sig i efterhand när det är något man inser blev helt fel och antagligen kan stjälpa hela intervjun är ett tecken på mognad och problemlösning, som alla rekryterare borde premiera. Gör dom inte det är det deras förlust.

För videosamtal se till att kamera och ljud är bra.

Detaljer som stör i onödan är ju inge bra, kontrollera så att ditt ljud hörs bra. Vinkeln på kameran ska vara rakt framifrån (för hög vinkel ”förminskar” dig och för låg kan få dig att se ”överlägsen/dryg” ut.) Ljus framifrån och hyfsat nära till en inte för rörig bakgrund är bra, dåligt ljus kan förvränga intrycket och en suddig och stökig bakgrund kan upplevas som att man själv är en stökig person utan ordning. Kort och gott, inget som distraherar från att dom ser dig.

Sist men inte minst var positivt inställd och le (eller i alla fall inte sur och butter).

Ännu en klyscha men ett leende smittar och får oss att slappna av, även om den du pratar med är som en tavla ibland så kan du strunta i det och vara glad ändå. Var inte rädd för att ”skoja lite” om det passar sig, det är ändå ofta alldeles för spänt på sånna här möten. (edited) 

Det här är det som brukar ”funka för mig och min personlighet”, i slutändan handlar det ändå mest om att få mig att känna mig lika bekväm i en intervju som om jag satt och pratade om dagen med en kompis eller min käresta.

Hoppas det här kan hjälpa dig att hitta ”din lista”.

Lycka till på intervjun!