IMG_0054
Inkludering genom UX - program. Loggor: STIMDI, HiQ, SEB
>

Inkludering genom UX

David Gustavsson 
13 nov 2017

Inspirerande kväll med blixttal från
SEB, HiQ, Funkify och Tobii

I går var jag på World Usability Day 2017 som annordnas av STIMDI som är en ideell förening med målet att vara en mötesplats för människor som är intresserade av användbarhet, användarupplevelse, interaktionsdesign, tjänstedesign eller människa-datorinteraktion. Kvällens tema var inkludering genom UX (inclusion through user experience).

Det var en mycket lärorik och trevlig kväll som handlade om två av mina favoritämnen: UX och tillgänglighet. Kvällen var en blandning av blixttal, mingel, stationer och diskutioner.

SEBs arbete med UX och inkludering.

Vi var i SEBs nya lokaler och de var mycket spännande och inspirerande med ljusgårdar i många våningar och en modern, luftig och miljöfrämjande känsla.

SEBs nya lokaler i Solna

SEB berättade om sitt arbete med UX och inkludering i den digitala transformationen. De anställer fler UX-are och arbetar med att UX ska bli en självklar del av organisationen. Något de försöker uppnå är att banken ska hjälpa till en smartare vardag och att du ska känna att du har nytta av banken och känna dig smartare efter ett möte. De går ofta ut och träffar användarna i olika typer av områden för att förstå hur de är och vilka behov de har.

Jag blev imponerad över att de har ett så stort team och att de jobbar så seriöst och inkluderande och att UX inte bara handlar om gränssnitt utan hela organisationen.

Operan för alla

HiQ har arbetat tillsammans med Kungliga Operan för att ta ett steg närmare en Opera för alla. Operan är ganska otillgänglig för många med eller utan funktionsvariation. Ett steg för att göra Operan mer tillgänglig är en mobil app för att stödja besökare genom både syntolkning och uppläsning av librettot (texten eller en story board i ett musikdramatiskt verk). Det var mycket intressant att prata med dem och få höra om hur de jobbat mycket omfattande med användbarhetstester för att kunna möte de många krav och behov som fanns från målgruppen och Operan.

Mingel och wrapps
Mingel och wrapps

Funkify - ett verktyg för att skapa tillgängligare webb

Funkify

Funkify är ett tilläggsprogram, beta än så länge, till Chrome som gör det enklare att förstå vinsterna med en användarvänlig webbplats. Funkifys färdiga personor representerar en rad olika funktionssätt, behov och funktionsnedsättningar, vilket gör det möjligt för vem som helst att uppleva webben genom någon annans ögon. Projekt med finansiering från PTS. Jag tycker att det verkar väldigt bra och kommerdirekt att börja använda det för att göra tillgängligare webb.

Tobii - stöd för personer med funktionsvariation

Tobii var där och berättad om sitt arbete för att göra så att deras produkt ska kunna användas som ett hjälpmedel för människor med olika funktionsvariationer, t ex för att styra datorn så att man kan arbeta, studera eller kommunicera. Eller att använda en surfplatta för att kommunicera genom att trycka på ord och symboler. Otroligt spännande och något som kommer att bli viktigt för de flesta i framtiden.