Facebook Pixel

Guide till Figma för vanliga dödliga

En väldigt rakt-på-guide om Figma, vad det är och hur du kan minimera att bli förvirrad när du stöter på det.

Juan Maguid

Vad är Figma?

Figma är ett av världens mest populära designverktyg och chanserna är rätt stora att du i din roll, vilken du nu än har i teamet, kommer att interagera med det nu eller i framtiden. Förmodligen då du läser denna artikel, förr än senare.

Webbaserat designverktyg

Figma är helt molnbaserat vilket gör att vi designers kan enkelt dela våra dokument via en säker länk. Tänk Google Docs men för produktdesign. Det gör också att andra medlemmar i våra team enkelt kan samarbeta i realtid tillsammans om man har det behovet.

En UX writer kan uppdatera texter, produktägare kan snabbt lämna feedback, en utvecklare kan plocka design specifikationer för kod och som designer kan du snabbt iterera på den feedback du får. Allt i härlig realtid. 

Figma har en gratisversion

En av anledningarna till att Figma vuxit så pass snabbt dom senaste åren är garanterat den väldigt låga ekonomiska tröskeln att komma igång, gratis är svårslaget. Givetvis kommer gratiskontot med begränsningar men man kan i lugn och ro som designer lära sig Figma och sen uppgradera när man behöver betalfunktionerna.

Du behöver ett konto för att lämna kommentarer

Ingen designer? Du kommer ändå lämna värdefull feedback på dina designers arbete och utan ett konto kan du bara titta på designen, aldrig kommentera. En total no-brainer att skaffa, så gör det bara.

figma-prototype-view.png
Så här ser Figmas prototypvy ut

 

Vad är en Figma prototyp?

I Figma kan man också väldigt enkelt bygga rätt avancerade klickbara prototyper. Då Figma redan är webbaserat fungerar dessa prototyper väldigt bra i dom flesta moderna webbläsare. Sitter du på en PC har mina tester visat att Edge fungerar allra bäst i en företagsmiljö där du inte kan installera vad som helst på din dator. På Mac funkar både Safari, Edge, Chrome och Firefox lika bra.

figma-prototype-view-comments.png
Du trycker på tangenten C för att lämna kommentarer

 

Så här använder du Figmas inbyggda chatfunktion

Gör dig själv en tjänst, lär dig detta kortkommando: C. Det är det enda du behöver komma ihåg för att kunna lämna feedback eller glada tillrop till ditt designteam.

figma-view-comments.png
Till höger kan man se alla kommentarer som lämnats och till vilka vyer dom tillhör. Fiffigt!

Du kan också, precis som i Slack eller Teams, tagga personer genom att skriva @användarnamnet så får den personen ett mejl och en ping i Figma.

 

Det var allt för den här gången, hoppas artikeln hjälper dig och ditt team att kommunicera bättre. Bra transparent kommunikation är A och O i produktutveckling.