Äntligen får jag vara nörd

Ylva Nordenström är teknisk projektledare, kravexpert och informationsarkitekt och har en härlig inställning till jobbet.

”Jag vill nörda ner mig i jobbet. Fokusera och bli expert på en sak”.

Och i rollen som informationsarkitekt får hon göra precis det!
 
Ylva har det senaste året haft uppdrag i ett av våra åtagandeprojekt där vi bygger ett handläggningssystem.

- Vi arbetar användarcentrerat för att få till en bra interaktion mellan verksamhet och IT-system. Det ställer höga krav på informationsarkitekturen, att bygga både användargränssnitt som känns naturligt och som hjälper till att få hög datakvalitet. Samtidigt är det viktigt med en snabb och flexibel sök- och analysfunktionalitet, berättar Ylva.

 - Handläggningssystem är extra intressanta för mig som kvinna. Där får jag arbeta med användare som är experter inom sitt område, som aldrig arbetat med IT-nördar förut. Det är ofta kvinnor som arbetar som handläggare och då är det bra att jag också är kvinna. Då är fördomarna till fördel för mig. Användarna kan slappna av och samarbetet blir inte så prestigefyllt.

Född i Belgien, skolad på KTH

Ylvas pappa hade inte mycket till övers för data, men när hon prövade på området på gymnasiet var det logiskt och intressant och Ylva kände att hon kunde lära sig och valde data på KTH. Det var 1991, när internet blev tillgängligt för alla.

-På KTH var vi tio tjejer och 100 killar. Kanske inte en jämlik fördelning men data var ändå mer jämlikt än många andra högskoleutbildningar, säger Ylva.

"Som systemutvecklare tittar du på koden och struntar i om det är en man eller kvinna som skrivit den."

Hon har bott 10 år i Schweiz och två i Singapore. Under den tiden kom de tre barnen. Efter hemkomsten till Sverige blev det sex år på STIM, som förvaltar den ekonomiska delen av upphovsrätten, framförallt för svensk musik.
 
- Sex år är ganska länge och mitt ansvarsområde breddades för varje år. Efter det ville jag ha ett jobb där jag kunde fokusera. Nörda ner mig! Som konsult på Bouvet får jag stor frihet att påverka mina uppdrag. Jag föll direkt för texten som sitter ovanför konsulternas arbetsplats. Den visar att man menar allvar med sin idé om en kultur som är enkel och jordnära. Det är så det ska vara, säger hon.
 
Ylvas drömuppdrag ligger inte hos en specifik kund, utan i att få arbeta med skickliga kollegor och att själv få utvecklas. Gärna inom AI och maskininlärning.

Bra på att lyssna

Många systemutvecklare är lite introverta, vilket kan göra det svårt att få fram nödvändig information. Ylvas förmåga att kommunicera med andra är en högt uppskattade egenskap.

- Jag är bra på att lyssna, både på det som sägs och det som inte sägs. Jag har en förmåga att få användare att känna sig trygga. Tilliten gör att de vågar ställa frågor och visa sig osäkra. Det är speciellt viktigt i den digitala transformationen. Ingen kan allt, men alla kan något. 

Det roliga med att vara konsult är att se olika arbetsplatser och känna av olika kulturer. Och det är kul att vara expert!

"Det bästa med Bouvet är våra ledare och kulturen, att ju bättre alla mår, desto bättre blir vårt resultat. Det uppnår vi genom att alla tar sitt ledarskap på allvar och hjälps åt så mycket vi bara kan."

Vovve och familj på fritiden

 "Jag umgås mycket med mina barn och vår hund. Det är idrott, musik och hundpromenader. Så det är vad jag gör när jag inte får nörda ner mig."